Back to Blogging: Ten Themes to Inspire You Right Now

Gonna try all, except the premium one -_-“

The WordPress.com Blog

Carving out your very own corner on the web is important to you. You may be a brand-new user on WordPress.com — if so, welcome! — or a veteran blogger returning to an old habit. Recently on the Verge, Lockhart Steele, the editorial director of Vox Media, talked about getting back to blogging. On a noisy internet with many platforms, some are bringing their blogs back from the dead and reclaiming their personal turf.

But for me, the web ecosystem will always be bloggy at its core. I’m looking forward to being a part of it again myself.

— Lockhart Steele

No matter what type of blogger you are, these ten themes — ideal for personal blogging and writing — will inspire you: some are simple and understated, while others are bold and modern. Each theme works right out of the box, so you can start publishing right now.

Browse away!

McKinley

Lihat pos aslinya 731 kata lagi

Themes for Longform Writers

Let me try

The WordPress.com Blog

Many of the themes in our Theme Showcase are great for writing and reading longer articles and stories, from our classic default themes — including Twenty Fourteen and Twenty Twelve — to popular personal blogging themes like Ryu and Manifest

Last week, we shared ten of our favorite longreads across WordPress, and we hope you’ve taken some time to sit back and savor these longer pieces. Below, we’ve gathered some themes that work well with longform writing and offer a clean, enjoyable experience for your readers.

Syntax

On Otium, Yale PhD student Sarah Constantin writes about mathematics, cognitive science, philosophy, and more. Aside from a colorful graphic header image, Sarah keeps her blog simple. You can click on the button on the left to open the menu and access her About page, but the site is minimal, which keeps the focus on her prose.

On Syntax, you’ll…

Lihat pos aslinya 400 kata lagi

Five Themes for Writers and Readers

Gonna try these next time~

The WordPress.com Blog

In the past, we’ve highlighted some of our favorite themes for longform enthusiasts and bloggers who just want to write. Today, let’s take a look at five free themes, launched in the past several months, that offer a distraction-free writing and reading experience.

Radcliffe

radcliffe readabilityRadcliffe combines bold typography with a clutter-free post layout, as shown above. Ideal for longform writing, the theme works blissfully out of the box for those focused on lots of text. The default headline font Abril Fatface is strong but not overbearing, while the Crimson font for your body text completes this pleasurable reading experience.

Calling out text in various ways also looks fantastic — for example, the blockquote styling is simple but sophisticated:

Radcliffe blockquote

But don’t be fooled by Radcliffe‘s simple design. Your photography has a place here, too: full-width featured images give your posts visual flair, while galleries also look lovely, as seen on Sage and…

Lihat pos aslinya 405 kata lagi

[TIPS] Make Up Your Blog!

BLOG4

Hai hai… kali ini aku kembali lagi.. woohoo…sesuai janji… bulan juni ini aku kasih tips-tips memilih theme/tampilan yang cocok buat blog kalian tanpa kalian harus pesen desainnya ke orang lain… tapi tips ini simpel aja sih… terlampau simpel dan mungkin Cuma bahas tema-tema yang sebelumnya pernah aku pake hohoho…. tapi semoga membantu ya =)

Continue reading “[TIPS] Make Up Your Blog!”

[TIPS] Membuat Cover

Untitled-1

kali ini aku bakal bagi tips. soalnya, sekarang aku agak free sih. dan daripada bulan Juni ini nanti postingannya dikit karena aku kebanyakan liburan, makanya aku mau rajin-rajin ngepost sesuatu biar archive-nya banyak gitu. biar keliatan kalo rajin nge-blog (padahal ya enggak).

  1. Cover Horror
    Final Target
    Final Target

    Untuk cover horror, aku yang sebenernya gak terlalu suka PSD pun sering pake PSD hasil download-an atau PSD buatan sendiri. Kita harus pintar memberi efek cover seseram mungkin agar sesuai dengan cerita, agar si pembaca juga tertarik untuk membacanya.
    Tips :
    Warna : Hitam, Merah, Coklat, Abu-abu
    PSD : Dominan warna gelap. keyword untuk dicari di deviantart maupun google : PSD Dark, PSD Coloring dark (Recommended : Hidden Black, PSD Chen, PSD Tao, and another you want)
    Things : Old House, Wolf, Eagle Bird, Cloud Texture, Bloody Brush, and other

    Untuk warna foto cast yang cerah, kalian pake PSD yang tingkat kegelapannya cukup tinggi. untuk foto yang pada dasarnya udah gelap, kalian harus cari background yang sama-sama gelapnya dan hindari pake PSD gelap yang berlebihan karena itu membuat main cast justru tak terlihat

  2. Cover Romance
    Open Your Mind (Part. 3)
    Open Your Mind (Part. 3)

    Cover Romance itu yang paling banyak jenisnya kalo menurut aku. ada Romance-Gloomy, ada Romance-Soft, ada Romance-Fancy. dan tehniknya beda-beda, sesuai makna lah ya.
    Romance-Gloomy, berarti cerita yang ada kemungkinan untuk sad ending, atau ending yang gantung. keseluruhan jalan ceritanya pun menyedihkan atau terlalu mellow.
    Romance-Soft, berarti ceritanya lembut, mudah dipahami, walaupun ada konflik, tapi gak bikin ngotot para pembacanya. setidaknya itu yang ada di cover. karakter masing-masing cerita pun lebih lembut, dan kemungkinan endingnya adalah ending bahagia walau tidak seperti yang diharapkan readers. misal : Awalnya Baekhyun dibunuh dan mati di depan Miyoung. beberapa tahun kemudian, ternyata Baekhyun masih hidup dan bersatu lagi dengan Miyoung. tapi cuma berdiri di depan namsan tower, saling tersenyum, lalu cerita berakhir. gak ada kepastian kalo keduanya bakal nikah atau gak.
    Romance-Fancy. biasanya ceritanya berkutat pada kehidupan sekolah. ada sisi komedinya juga.

    Tips :
    Warna : Pake warna-warna cerah (Kecuali Romance Gloomy, gunakan warna-warna lembut atau warna sedikit gelap)
    PSD :
    Romance-Gloomy : Pake PSD yang gak terlalu cerah, tapi jangan terlalu gelap (Recommended : Can You See My Blue, Hidden White, and other)
    Romance Soft : Sama seperti Romance-Gloomy, hanya saja PSD yang digunakan bisa lebih cerah lagi
    Romance-Fancy : Hindari pake PSD!
    Things : PNG Kawaii, Soft Texture, Soft PSD

    Romance-Soft and Romance Fancy : Kalo kalian pake foto yang sisi lainnya gelap karena kurang cahaya, kalian bisa atur level picture dengan opsi lighten shadows.
    Romance Fancy : Kalian bisa gunakan efek scrapbook, atau kalian crop dengan rapi foto cast yang kalian punya dengan menggunakan selection tool

Romance Gloomy itu juga bisa diartikan cover sad lho ^^